Dag 570: Ben je Gewaar van wat je Eet? - Hoe we Eten op Basis van Herinnering
Het Proces van Zelf-Gewaarwording en Eetpatronen
De
voorbije week ben ik ziek geweest met maaggriep, waardoor ik niet veel voedsel
kon verdragen. Tijdens die week was het niet moeilijk voor mij om heel erg op
te letten op wat voor eten ik in mijn lichaam steek omdat mijn lichaam
duidelijk liet weten waar het zin in had en wat niet - hetgeen ik een heel
interessante ervaring vond omdat ik, gewoon door te kijken naar specifieke
voedingswaren of door eraan te denken, kon 'zien' hoe en waarom mijn lichaam
dat voedsel niet verkoos. Brood was bijvoorbeeld niet goed omdat het een dikke
klonter vormt in de maag hetgeen dan moeilijk te verteren is. Vlees is op zich
veel te rijk en te zwaar - proteinen zijn ook een uitdaging voor het
verteringsstelsel. Wat overbleef was zeer licht voedsel zoals fruit, specifiek
ananas, en sommige groenten zoals komkommer en wortel.
En wat ik
hieraan interessant vindt is dat ik nu niet meer ziek ben, maar vanaf het
moment dat ik weer terugkeerde naar mijn gewoonlijke voedings- en eetpatroon,
voelde ik dat mijn lichaam anders reageerde. Het is alsof ik een zekere
gevoeligheid ontwikkeld heb in relatie tot voedsel tijdens mijn zieke periode.
Gevoeligheid in de zin van dat ik mij er nu van gewaar ben geworden welke de
eigenlijke mate is waarin ik doorheen mijn leven steeds heb gegeten vanuit mijn
geest. Vanuit mijn geest, met andere woorden - omdat het altijd zo makkelijk
was voor mij om te eten wat ik wilde zonder al te schadelijke of onaangename
consequenties, heb ik de gewoonte ontwikkeld om mij bijvoorbeeld te overeten of
dingen te eten louter op basis van de smaak - hetgeen dan over het algemeen
bepaald wordt door de hoeveelheid suiker, zout en smaakstoffen er in het
voedsel verwerkt zijn.
En in dat
proces, van het volgen van mijn smaakpapillen en de gevoelens in mijn geest die
daaraan verbonden zijn in relatie tot het voedsel dat ik eet, heb ik mezelf
nooit de kans gegeven om te luisteren naar mijn lichaam. Ik bedoel, ik heb
zelfs nooit beseft of gezien dat ik ook een lichaam heb en dat dat lichaam
misschien andere dingen verkiest dan wat ik doorgaans verorber.
Het is
eigenlijk sinds ik mijn proces ben gaan wandelen van de geest naar het lichaam
- dat ik ben beginnen begrijpen dat er wel degelijk en verschil bestaat tussen
wat de geest wil en verlangt, op basis van conditionering, en wat het lichaam
wil, verlangt en nodig heeft. Maar omdat ik in mijn leven mezelf zodanig
geconditioneerd heb in mijn relatie tot voeding om enkel mijn geest te volgen
als voorgeprogrammeerde verlangens en ideëen in verband met 'wat ik lekker
vindt' en 'wat ik wil' en 'mijn favoriete eten' enzovoort, heb ik zelfs ondanks
het besef in mezelf dat wat ik wil eten vanuit mijn geest niet noodzakelijk
goed is voor het lichaam en niet noodzakelijk is wat het lichaam wil eten, mijn
voorgeprogrammeerde eetpatronen blijven verderzetten.
Ik ben
dus in feite dankbaar dat ik ziek geworden ben en dat ik voor mezelf zo
duidelijk de absolute gevoeligheid van het lichaam in relatie tot eten ben gaan
zien en ervaren. Want, het is zo snel gebeurt - je loopt door de keuken of door
een warenhuis en je neemt iets dat je lekker vindt en waarvan je denkt 'oh dat
wil ik nu wel eten' en 'daar heb ik nu wel zin in', en je steekt het in je
mond. Of je eet een hele zak chips leeg, gewoon omdat je er zin in hebt, omdat
het zo lekker is en je krijgt er niet genoeg van.
Ik
bedoel, dat is doorgaans hoe ik eet en hoe ik mezelf heb aangeleerd om te eten
- ik eet op basis van mijn gedachten en mijn gevoelens --- en die zeggen mij
'ik ga die zak chips leegeten' of 'ik wil een groot bord spaghetti en ik ga dat
hele bord leegeten' - omdat ik in mijn herinneringen veel momenten heb
opgeslagen waarin ik van zo een zak chips of een bord spaghetti heb genoten.
Dus, ik eet op basis van herinneringen. En vaak is het zo dat ik dan dat hele
bord spaghetti heb leeggegeten en pas achteraf mijn maag voel keren en
duidelijke tekenen van mijn lichaam krijg dat ik mij heb overeten - hetgeen ik
niet opmerkte terwijl ik aan het eten was omdat ik niet aan het luisteren was
naar mijn lichaam, ik zat immers in mijn geest in die herinnering, ik was een
herinnering aan het eten.
En dat is
wat ik de laatste tijd eigenlijk vreemd ben gaan vinden - omdat, eigenlijk
geniet ik niet eens van mijn eten. Ik geef mezelf de kans niet eens om te
genieten van wat ik eet omdat ik in feite niet eens aanwezig ben in mijn
lichaam terwijl ik eet - ik zit in mijn geest, in de herinnering die mij een
positief gevoel geeft in relatie tot het eten dat ik aan het consumeren ben. En
ik eet het dan zo snel en zo vluchtig op dat ik in geen enkel moment echt heb
stilgestaan bij wat het eigenlijk is dat ik in mijn lichaam aan het steken ben.
En vaak is het zo dat ik nadat ik het heb opgegeten, mij slecht voel, en spijt
ervaar dat ik zoveel gegeten heb omdat het duidelijk niet het beste was voor
mijn lichaam. En dan moet ik de prijs betalen voor iets dat ik niet eens
werkelijk met mijn volle gewaarzijn heb ervaren.
Het is
dus pas nu dat ik mij hier accuut van gewaar geworden ben - van hoe vaak het
eigenlijk is dat ik dingen eet op basis van mijn geest en op basis van
gedachten en herinneringen in relatie tot 'wat lekker is' en' wat ik wil' en op basis van mijn
eetpatronen uit het verleden - alsof ik dat niet kan veranderen, alsof mijn
eetpatronen uit mijn verleden een soort van gevangenis zijn waar ik niet uit
kan (hetgeen dus de consequentie is van het bestaan in mijn geest als
herinneringen, in de plaats van in mijn lichaam aanwezig te zijn in elk
moment). Ik bedoel, ik merk nu pas op dat ik vaak door de keuken wandel en iets
in mijn handen neem uit een automatische reactie, aangedreven door een
gedachten in mijn geest van 'ik WIL dat', maar dan, zodra ik het in mijn mond
steek besef ik pas dat het absoluut niet is wat mijn lichaam wilt - mijn
lichaam heeft in dat moment niet eens honger en zal er niet wel bij varen als
ik dat specifieke voedsel in mijn mond steek in dat moment.
En dit
punt van het luisteren naar het lichaam in relatie tot eten is heel belangrijk
- waardoor ik er nu ook over schrijf in mijn Reis naar Leven blog. Het is
belangrijk om een relatie te vormen met mijn lichaam wanneer het aankomt op
eten - en om mijn lichaam te voeden op basis van wat het eigenlijk wil, wanneer
het dat wil - en dus mijn lichaam niet te dwangvoederen om specifieke gevoelens
te kunnen produceren in mezelf. Ik heb nu immers voor mezelf gezien en beseft
dat het lichaam wel degelijk een eigen 'intelligentie' heeft dat het kan
communiceren met mij in relatie tot wat het wil eten - ik moet enkel
bereid en gevoelig genoeg zijn om te
luisteren.
Wordt
Vervolgd in Dag 571
No comments:
Post a Comment