Sunday, June 23, 2013

Dag 313: Verkrachting in België - Wist je dat...?


In de voorgaande blogs zijn we een serie begonnen over 'Groepsverkrachting', die specifiek gebaseerd was op een artikel in Humo, waarin een meisje haar verhaal deelt over hoe ze verdoofd en verkracht geweest is door een groep jongens op een 'feestje'.


Probleem: 


Even wat statistieken over 'verkrachting' in België:
  • "Er gebeuren dagelijks zeven verkrachtingen in België. Dat blijkt uit cijfers van SOS Viol, een organisatie die hulp biedt aan slachtoffers van seksuele agressie" (Gazet van Antwerpen)
  • "België behoort tot de top 10 van landen wereldwijd waar de meeste vrouwen worden verkracht. Dat blijft uit een infographic van Emergency Preparedness, een Canadese organisatie die burgers wil tips en voorlichting wil geven bij noodsituaties." (http://bit.ly/13YKc2j)
  • "Samen met Schotland, Ierland en Engeland hebben wij verhoudingsgewijs het minst aantal veroordelingen in verkrachtingsdossiers. In 2006 ging het bijvoorbeeld maar om dertien procent. Het overgrote deel van de klachten bereikt de rechtbank nooit, omdat de dader niet gevonden is of bij gebrek aan voldoende bewijsmateriaal." (Humo)
  • "Vorig jaar zijn in ons land 232 mensen het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting, dat zijn er bijna vijf per week. Dat blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken. Het echte cijfer ligt eigenlijk nog veel hoger, zeggen onthaalcentra voor slachtoffers, want de meeste slachtoffers durven zich gewoon niet melden. Ook opvallend, een kwart van de daders is minderjarig." (VTM Nieuws)
  • Volgens de statistieken van Kind en Gezin zijn er dagelijks 4 meldingen van seksueel misbruik bij kinderen in Vlaanderen (het echte aantal ligt dus hoger, aangezien het hier enkel om gemelde gevallen gaat) (Sensoa)
  • meldingen geregistreerd door de politie tonen dat er jaarlijks meer dan 2000 misdrijven zijn tegen de seksuele moraal en rond de 3000 misdrijven tegen de lichamelijke integriteit van seksuele aard (verkrachting en aanranding van de eerbaarheid) in het Vlaams Gewest (Sensoa)

 Wanneer we kijken naar het fenomeen 'verkrachting', kunnen we vaststellen dat dit toch een prominent probleem is in en van onze samenleving.

Een bijkomstig aspect van dit probleem, is dat er in België, ondanks 3000 seksuele misdrijven per jaar, maar 451 daarvan tot een veroordeling voor verkrachting en 540 voor aanranding van de eerbaarheid zullen leiden (Gazet van Antwerpen). Dat zijn drie veroordelingen per dag, tegenover vijf feiten per dag. Dat wil zeggen dat 40% van de verkrachtingen die plaatsvinden in België ongestraft gaan, om nog niet te spreken over de talloze gevallen die niet gemeld worden.

In de blogs die volgen zullen we de verschillende dimensies van het probleem 'verkrachting' in onze samenleving onderzoeken, bekijken en uitdiepen.


Wordt vervolgd in Dag 314
Enhanced by Zemanta

No comments:

Post a Comment